Sunce nas je ogrejalo i sa toplim danima budi se i nemir u nama. Odmah bismo prljali ruke zemljom u bašti. Ipak, još nije proleće i neke biljke ne treba buditi. Koji su to prolećni radovi u vašem vrtu i kada krenuti u akciju?

 

Vrt se budi u februaru

 

Druga je polovina februara i temperature su već u plusu. Desetak stepeni, ili više, i sunčani dani prijatni su za boravak napolju. Naše biljke su uspešno prezimile i možemo polako da pripremamo naš vrt za dolazak proleća. Na kasnocvetajućim vrstama (hortenzije, magnolije rododendroni...) treba ukloniti suve delove. Orezaćemo osušene i polomljene vrhove grana i suvo lišće koje nije opalo.

 

Zemljište ćemo nahraniti, dodajući mu đubrivo. Vilama ili motičicom razrahlimo zemlju, razbijajući pokoricu dok je suva. Umešaćemo treset ili humus i sve fino usitnimo, kako bi se u šupljinama skupila vlaga i zemlja bila pogodna za sadnju.

 

Još uvek je hladno za prolećnu setvu na otvorenom, pa seme cveća možemo posejati u male posude i držati ga u zatvorenom, toplijem prostoru (15-ak stepeni, a može i više) kako bi krenulo da klija. Dok se razviju mlade biljke za presađivanje, doći će i prolećni dani, proći će opasnost od kasnijih mrazeva.

 

U rano proleće će cvetati lukovice koje smo posadili jesenas: visibabe i Crocusi, kao i jagorčevine koje su u našem vrtu više godina i uvek ga prve oboje. Ako želite još koju cvetnicu, izaberite Dan i noć (Viola tricolor) ili krupne Bele rade (Bellis perrenis). One dobro podnose niske temperature, pa se mogu posaditi još u jesen, a cvetaće do aprila, pogotovo zaklonjene od jakog sunca.

 

krokusi žuti u vrtu
izvor - pixabay.com

Baštenski radovi u martu

 

U martu već možemo okopati ruže. Krošnje ćemo odmotati, a zemlju oko korenovog vrata razgrnuti. I ovde treba ukloniti suve ili nepotrebne vrhove, grane i listove. Ako je zima bila topla, nađe se i poneki cvet ruže koji je zakasnio pa se osušio.

 

Kod perena (trajnica) koje kasnije cvetaju možemo podeliti busen. Stići će da se ukorene i ojačaju bokor pre nego što izbiju pupovi. Ukrasne trave treba takođe "doterati". Suve delove treba orezati na visinu od 10-ak cm, kako bi, kad otopli, krenule lepe zelene vlati.

 

April je pravo vreme za prolećnu sadnju

 

Sada je pravo proleće i bašte su pune aktivnosti. Ukrasno žbunje koje kasnije cveta možemo posaditi ili presaditi dok su biljke još u pupu, i dobro ga zaliti. Sa ranocvetajućih vrsta (Forzicija, Japanska dunja) uklanjamo precvetale cvetove i orezivanjem ćemo žbunu doterati oblik. Sad je vreme da posadimo živu ogradu i voćke, ili da podrežemo, okopamo i prihranimo one u vrtu.

 

U aprilu sadimo letnje cveće (begonije, kadifice, petunije, pelargonije) u posude ili gredice. To su one biljke koje smo posejali u zatvorenom prostoru ili ćemo kupiti formirane sadnice. Možemo i da sejemo seme direktno na otvorenom, ali će takvim biljkama trebati više vremena da porastu i počnu da cvetaju u letnjoj sezoni. I lukovice letnjeg cveća (gladiole, dalije, ljiljane i kane) sadimo u aprilu, a one će cvetati kad dođu topli letnji dani.

 

I naš travnjak se budi, pa gole delove treba popuniti semenom ili busenovanjem. Za to izaberite topao dan bez vetra, koji neće razvejati seme. Zalijte ga, kako bi nabubrilo i počelo da klija. Pokosićemo prošlogodišnju travu i time stimulisati rast nove, sveže. Đubrivom za travnate površine dodajte hrane zemljištu kako bi zeleni pokrivač bio gust i zdrav.

 

prikaz kante za zalivanje i vila
izvor - pixabay.com

Maj

 

Sa redovnim košenjem travnjaka (jednom nedeljno) započinje se u maju. Visina košenja se postepeno smanjuje, trava se redovno zaliva ili navodnjava orošavanjem i neophodno je suzbijanje korova.

 

Ako još niste, krajnje je vreme da, pre nego što zaista ugreje, posadite jednogodišnje cvetnice. Sadnice koje kupujete od rasadničara već imaju formirane cvetove, pa ih dobro zalijte posle presađivanja u humusnu zemlju. Drveće i voćke su u cvetu ili su olistale, pa je sada kasno za presađivanje. Obavezne su sve mere održavanja u vašem vrtu: redovno zalivanje i prihranjivanje, okopavanje i po potrebi orezivanje precvetalih, polomljenih ili osušenih delova biljke.

 

Sa toplim majskim danima dolazi leto, a naš vrt uveliko buja. Završili smo sa sadnjom i osnovnim prolećnim radovima. Da bi naša bašta cvetala i zelenila se cele sezone treba je negovati, pleviti i redovno zalivati, a ona će nam pružiti zadovoljstvo i uživanje.