Septembar je pravo vreme za sadnju lukovica lala, zumbula, šafrana, irisa i narcisa ... onih vrsta koje cvetaju u rano proleće, da vas prve obraduju.

Lukovičaste vrste vole topla mesta u polusenci, sa dovoljno ali ne previše vlage u zemljištu. Za sadnju je najbolje koristiti rastresit supstrat bogat fosforom i kalijumom.

razne vrste lukovica

Sadnja lukovica na otvorenom

U bašti možemo saditi lukovice u grupe ili bordure, 5-30 komada u nizu ili na gomili, sa duplo većim razmakom. Sadnja treba da bude na dubini tri puta većoj od prečnika. Bez obzira na niske temperature u zimskom periodu lukovice neće izmrznuti jer ih štiti odgovarajući sloj zemlje, a treba im hladan period kako bi se pravilno formirao cvetni zametak, a iz njega velik i lep cvet.

Lukovice u saksijama

U slučaju da lukovice sadimo u saksije ili žardinjere, na dno posude treba staviti rastresit drenažni sloj od peska ili sitnijeg šljunka. Tako se voda proceđuje i sprečava se truljenje. Razmak pri sadnji treba da je veličine lukovice, a dubina tri veličine lukovice. I u ovom slučaju posađene biljke treba izložiti niskim temperaturama (do -4 stepena C) u početnoj fazi razvoja kako bi se cvetovi pravilno obrazovali.

lukovice u dvorištu

Pošto biljke počnu da rastu i formira se zeleni nadzemni deo treba ih zaštititi od prvih mrazeva slojem zemlje, a kasnije, dok cvetaju i rastu prihranjivati. Biljke trebaju skupiti hranjive materije za cvetanje naredne godine. Po precvetavanju i zeleni deo počinje da žuti i suši se, pa treba smanjiti zalivanje, ali voditi računa da se lukovice potpuno ne osuše, kako bi vas i naredne sezone obradovale u periodu kad se priroda tek budi.