Da bi se neki cvet gajio u većem obimu potrebno je da pored lepote bude i jednostavan za gajenje. Lepi čovek (Zinnia) poseduje osobinu da nije zahtevan za gajenje, a sa druge strane nudi veliki izbor oblika i boja.

Poreklo

Lepi čovek, cinija ili lepi gliša je naziv za ovaj cvet koji potiče sa prostora Meksika i Amerike. Jednogodišnja je biljka koja se često može naći kod nas u vrtovima. Formom rasta i raznolikom bojom cveta privlači pažnju u vrtovima, terasama, prozorima, kamenjarima i balkonima.

Izgled i građa

Stabljika je uspravna i čvrsta a listovi su raspoređeni jedan nasuprot drugom. I stabljika i listovi prekriveni su sitnim dlačicama. Po visini se dele na patuljaste, srednje i visoke. Rod sadrži oko 20 vrsta sa mnogobrojim kultivisanim uzgojenim vrstama (varijetetima).

cvet lepi čovek
izvor - pixabay.com

Lepi čovek može u zavisnosti od vrste da ima cvet formiran sa jednim ili dva reda latica kao i da latice budu rasporedjene loptasto.

Uz veilki izbor veličine i oblika cveta pažnju privlači veliki spektar boja. Zanimljivost vezana za ovaj cvet je da je on prva cvetna vrsta koja je cvetala u svemiru. Astronaut Scott Kelly je na twiteru 17. januara 2016. objavio sliku jarko narandzastog cveta uslikanog na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Veliki izbor veličine, oblika i boja

Nebrojene su mogućnosti kombinovanja njegovim gajenjem. Visoke cinije su savršene za leje koje su uske kao i pozadina iza niskog cveća. Niske vrste se mogu saditi sa jednogodišnjim cvećem kao i sa perenama.

Od proleća do kasne jeseni i pojave prvih mrazeva u vrtu će ova cvetna vrsta privlačiti leptire što ga čini još zanimljivijim. Zanimljivo rešenje prilikom planiranja sadnje u vrt ili saksije može biti ista boja ali različite nijanse.

Sadnja

Veliku prednost predstavlja i izbor mesta gde će biti posađen. Lepi čovek voli sunčano mesto u vrtu što ga razlikuje od većine drugog cveća.

Prilikom planiranja i sadnje lepog čoveka trebalo bi izabrati ili pripremiti zemljište da bude vodopropusno. Dodavanjem peska ili perlita se lako rešava problem drenaže zemlje. Ako se uzgaja u saksiji ili žardinjeri u podlošku ispod nje stavite sloj kamenčića da se ne bi nalazila u vodi koja se zadržava tu nakon zalivanja. Prihranjivanje se vrši na svakih 14 dana.

Precvetale cvetove bi trebalo redovno uklanjati da biljka nebi crpela svoju snagu na stvaranje semena. Lepi čovek se može pored mešovitih cvetnih leja posaditi i u povrtnjake. Cvet privlači leptire i bubamare koje uništavaju biljne vaši što ga čini saveznikom protiv njih.

lepi čovek u vrtu
izvot - pixabay.com

Uzgajanje iz semena

U proleće se seme sadi na mestu gde se planira uzgajati jer ne podnosi dobro presađivanje i to treba imati u vidu prilikom planiranja i sađenja vrta. Pažnju treba obratiti i na visinu i prema njoj odabrati mesto gde će se posaditi. Seme se prekriva sa tankim slojem zemlje tako da se nalazi na dubini od 5 milimetara. PH zemlje može biti od neutrale do blago kisele.

Lepi čovek je cvet koji ne voli vlažnu zemlju, na to treba obratit pažnju prilikom sađenja. Ako se odlučite da ovaj cvet prvo uzgajate u kućnim uslovima a zatim presadite imajte u vidu da je optimalna temperatura za presađivanje od 16 do 18 stepeni Celzijusovih kao i to da se veći deo biljaka prilikom presađivanja osuši.

Svetlost igra veliku ulogu u gajenju lepog čoveka, ako nema dosta svetlosti slabije će se razvijati. U periodu od 6 do 8 nedelja nakon polaganja semenki u zemlju pojaviće se prvi cvetovi. Viske vrste se sade na 30 do 40 centimetara, a niže na razdaljinu od 10 do 15 centimetara.

Na ovaj način se obezbeđuje uslovi za pravilan rast, a izbegava se mogućnost pojave pepelnice. Seme se skuplja sa potpuno suvih cvetova i čuva se u papirnim kesama do sledećeg proleća kad se sadi.

Lepi čovek u buketu

Dugotrajna postojanost kao i veliki izbor boja ovaj cvet čine idealnim za izradu cvetnih aranžmana. Uglavnom se za izradu buketa koriste visoke sorte dok se niske vrste koriste za izradu ikebana. Cvet se bere u jutarnjim satima što ga čini duže svežim.

Listovi pri dnu se uklanjaju da ne trule u vodi i samim tim skraćuju dugovečnost aranžmana. Od proleća, tokom leta pa do jeseni sa velikim izborom boja lepo se uklapaju sa drugim cvecem.

Bilo koji stil aranžmana da odaberete lepi čovek će se uklopiti u njega. Pravilan izbor izgleda kao i boje cveta će druge cvetove istaknuti na pravi način. Ako se u spavaćoj sobi nađe ova cvetna vrsta verovanje je da će se pojačati seksualna moć partnera.