Iako su jesenje temperature još uvek “u plusu“ kraj novembra je poslednji momenat da pripremite svoje biljke za zimu. Zaštitite ih od vetra, izmrzavanja i drugih uticaja predstojeće hladnoće, kako bi dočekale proleće zdrave.

Lukovice

Lukovice vrsta osetljivih na niske temperature (Gladiolus, Lilium, Begonia, Freesia, Calla...) treba pripremiti na sledeći način: iskopajte ih, a da ih ne oštetite, očistite ostatke zemlje i ostavite na suvo i hladno mesto da miruju do sledećeg proleća.

One vrste koje cvetaju u proleće - lale, zumbule, narcise i irise posadili ste još u septembru i one samo čekaju zimu.

Pripremite ruže za zimu

Ruže okopajte kako bi se u rastresitom zemljištu sakupilo što više vlage od zimskih padavina i zagrnite zemljom ili organskim malčom da biste zaštitili kalem od izmrzavanja. Suve delove grana treba odstraniti, a konacno orezivanje ruža obavićemo u proleće.

Listopadnu drveće

Pošto su odbacili list i ušli u fazu mirovanja lišćari su najmanje osetljivi, pa je sad vreme za njihovo presađivanje, a žbunje i drveće treba orezati kako bismo razredili previše gustu krošnju, omogućili voćkama bolji kvalitet plodova, a ukrasnim vrstama dali lepšu formu.

Vrste koje su osetljive su na niske temperature treba pripremiti za zimu tako što ćemo ih utopliti koristeći slamu, kukuruzovinu ili novinski papir i omotati pvc folijom kako bi se zaštitile od izmrzavanja.

dvorišni vrt pod snegom

Zimzeleno drveće

Četinare nižih i ukrasnih varijeteta neophodno je zaštititi. Grane treba vezati uz stablo kako bi se sprečilo lomljenje pod nakupljenim snegom i jakim vetrom. Zimzelene biljke sađene u saksije ili žardinjere ne unosite u zatvoreno i toplo, jer im za pravilan razvoj treba niska temperatura i vlaga od padavina u periodu zimskog sna. Zaštitite koren od izmrzavanja dovoljnom količinom zemlje, sadnjom u velikim posudama.

Na ovaj način pripremili smo svoj vrt za zimu, pa će biljke zdrave i neoštecene dočekati prolećne dane i novu vegetacionu sezonu.