Izgled i građa

Zapadna tuja je četinarska vrsta koja se najčešće sadi u parkovima i vrtnim kompozicijama. Postoji mnoštvo varijeteta i dekorativnih formi koji se međusobno razlikuju po boji, obliku i veličini.

Raste kao drvo visine do 20m, ili niži žbun različitog oblika i boje četina. Krošnja je piramidalna, sa pljosnatim granama, a može biti i loptasta, jajasta ili stubasta, što zavisi od ukrasne forme. Četine su ljuspaste i priljubljene za grančicu. Šišarice kod zapadne tuje su kožaste, dužine 8-10mm, kad sazore otvaraju se, a iz njih ispada zrelo seme.

Poreklo

Zapadna tuja prirodno raste u Severnoj Americi i Istočnoj Kanadi, gde raste u nizinama i na vlažnim zemljištima. U Evropi se gaji od 16. veka.

Uslovi za rast

Ova vrsta najbolje uspeva na dubokom i kvalitetnom zemljištu. Tlo treba da zadržava dovoljnu količinu vlage, ali da je dobro drenirano, kako bi izbegli gušenje korena. Zalivanje u proleće jednom nedeljno, a u letnjem periodu neophodno je svakog dana. Plitka i peskovita zemljišta ne odgovaraju zapadnoj tuji, jer nisu bogata hranjivim materijama, neophodnim za razvoj guste zelene krošnje.

Najbolje uspeva u regionima kontinentalne i umerenokontinentalne klime, sa dovoljno vlage u vazduhu. Zbog bogate zelene mase odgovara joj orošavanje, ali ne u periodu visokih temperatura, već uveče ili rano ujutro.

Thuja occidentalis ukrasna biljka
izvor - wikidata.org

Varijeteti sa žutim četinama po pravilu bolje podnose sušu i visoke temperature.

Zapadna tuja je otporna na zagađenost vazduha, rane i kasne mrazeve, kao i oblikovanje orezivanjem.

Zbog svoje dekorativnosti i velikog broja ukrasnih formi često se sadi u parkovima i vrtovima. Koristi se za pojedinačnu sadnju, žive ograde i formiranje topijara.

Razmnožavanje

Setvom svežeg semena dobijaju se sadnice osnovne vrste, koje se presađuju tek treće godine.

Razmnožavanje ukrasnih formi vrši se jednogodišnjim, poluzrelim i zrelim reznicama sa petom, sa i bez korišćenja hormona za ožiljavanje.

Reznice se pobodu u supstrat sa peskom i humusom u odnosnu 50/50, uz odgovarajuću temperaturu i redovno orošavanje.

Najčešće forme:

 • "Columna" pravilne valjkaste krošnje,
 • "Smaragd" krošnja usko piramidalna, boja smaragdno zelena,
  Zapadna tuja "Brabant" najbrže rastuća sorta zapadne tuje stubastog oblika, u roku od 10 godina može narasti do visine od 3 ili čak 3,5 m. Potrebno je orezivanje
 • "Rheingold" četine zlatno žute, sa ružičastim vrhovima
 • "Globosa" okruglaste krošnje,
 • "Recurva nana" pravilnog okruglog oblika, vrhovi grana oboreni,
 • "Pendula"grane viseće, plavo-zelene do sivo-zelene boje
 • "Danica" - patuljasti grm sferne vrste, u 10 godina prečnik krošnje naraste samo 0,4 m.
 • "Golden globe"- sferina krošnja, zlatnožute boje,
 • "Teddy" - relativno mlada, patuljasta sorta sfernog oblika, široka samo 30 cm. Izbojci su joj nežni, tanki, gusti.