Kada biramo prazničnu jelku, sve češće se odlučujemo za onu sa busenom. Miris četinara i živa biljka umesto plastične "made-in-china" - to čini Novu godinu autentičnom. Nadamo se da će drvce opstati, pa ćemo posle praznika da posadimo novogodišnju jelku i produžimo joj život. Međutim, kada iglice počnu da opadaju, razočarano shvatimo da je i ova jelka propala.

Sačuvati zimzelenu biljku u sobnim uslovima nije lako, ali ne i nemoguće. Primenite par saveta kako da je posadite i možda ćete ove godine imati više sreće.

Ziva jelka u saksiji za novu godinu

Temperatura u prostoriji

Četinari (a naša novogodišnja jelka to jeste) prirodno rastu u severnim krajevima, sa kontinentalnom ili hladnijom klimom. To znači da su u zimskom periodu izložene niskim temperaturama, koje izazivaju mirovanje fizioloških procesa u biljci.

U zatvorenoj prostoriji koja se greje ne vladaju takvi uslovi i kada posadite biljku gajenu u rasadniku, prekidate njeno mirovanje. Pokreću se sokovi, jelka transpiriše (odaje vodu preko svoje površine) i velika je verovatnoća da će biljka dehidrirati i osušiti se.

Ako je ikako moguće novogodišnju jelku smestite u prostoriju koja se ne greje, ili temperatura ne prelazi 15-ak stepeni. Prohladno predsoblje više će odgovarati biljci, nego 25-30 stepeni u dnevnoj sobi. U ovakvim uslovima drvo bi trebalo sačuvati do proleća (kraj februara - mart), kada možete da ju presadite u baštu ili iznesete u saksiji na terasu. Ako to uradite odmah posle praznika sigurno je da neće preživeti naglu promenu uslova i osušiće se.

Suv vazduh

Vlažnost vazduha je drugi nepovoljni faktor. Vaša jelka u prirodi redovno dobija vlagu preko padavina, jutarnje rose ili magle. Toga u sobi nema. Neophodno je redovno orošavanje - prskanje krošnje vodom sobne temperature. Na ovaj način se stvara vlažna mikroklima oko same biljke, što će je sačuvati od sušenja.

Sadnja u saksiju

Evo kako da posadimo novogodišnju jelku u saksiju. Koren biljke treba da je zdrav i gust. Busen jelke treba da posadite u rastresit supstrat, u veću posudu ispod koje stoji podmetač. Dobro je na dno saksije staviti sloj šljunka koji omogućava proceđivanje viška vode. Zalivajte ga dva puta nedeljno dovoljnom količinom vode, kako se ne bi prekinuo kapilarni tok i biljka počela da se suši.

U umereno toploj prostoriji, redovno zalivajte, svakodnevno orošavajte krošnju i možete sačuvati vašu novogodišnju jelku. U rano proleće možete da ju presadite u baštu ili iznesete u saksiji na terasu.

Ipak, sigurnije je ako umesto smrče (to je ona klasična novogodišnja "jelkica") posadite neku sobnu vrstu (Cupressus Goldc. Wilma, Araucaria heterophylla, Picea glauca „Conica“ , Cryptomeria japonica). Ovi varijeteti bolje podnose uslove u zatvorenom, a vrlo su dekorativni kao novogodišnja drvca. Okitite neku od ovih biljaka i praznični doživljaj biće potpun.