Orhideja u cvatu je prelepa, tako delikatna i egzotična. Ni slična drugim sobnim vrstama; ni po izgledu, a ni po tome kako se neguje.

Izvor - pixabay

A kada vaša lepotica neće da cveta, u čemu je problem?

Da bi biljka obrazovala cvetove mora da bude snažna i zdrava. Ona raste u rastresitom supstratu od kore drveta i kokosovih vlakana. Ova mešavina je idealna za koren orhideje, ali u sobnim uslovima ne obezbeđuje dovoljno hranjivih materija. Morate ju dodatno prihranjivati.

Vrste đubriva za orhideje

Hranu za orhideje možemo naći u dve formulacije: u tečnom obliku i u obliku štapića.

Najčešće se koristi tečno đubrivo. To je koncentrovani rastvor hranjivih elemenata koji odgovaraju orhideji. Osnovni su azot (N), fosfor (P) i kalijum (K), ali sadrži i mikronutrijente koji su biljci potrebni. Malu količinu ove tečnosti (najčešće jedan čep) rastvorite u vodi (uputstvo je dato na pakovanju) i time zalivajte biljku svakih petnaest dana. Možete prihranjivati i folijarno - preko lista, tako što ćete zeleni deo prskati rastvorom. Orhideja na taj način dobija dovoljno hrane, pa intenzivno raste, koren joj se pravilno razvija i otpornija je. Kada dođe vreme za cvetanje biljka je snažna, a pupoljci neće otpadati sa grana. Iz njih će se razviti krupni i postojani cvetovi.

Prihrana za orhideje u obliku štapića se ubode u zemlju u koju je biljka posađena. Kada zalivamo biljku rastvaraju se hranjive materije koje koren usvaja sa vodenim rastvorom. Broj štapića koji se pobodu u jednu saksiju zavisi od njene veličine (piše u uputstvu na pakovanju), ali nemojte preterivati, jer prevelika koncentracija dovodi do oštećenja biljke i deformacije lista i cveta.

Domaća prihrana za orhideju

Neke namirnice iz kuhinje mogu da posluže kao hrana orhidejama. Različiti su recepti za pripremu prihrane, a mi vam dajemo nekoliko proverenih.

Orhideje u saksiji
izvor - pixabay

Kora od banane

Verovatno najpopularniji recept za domaće đubrivo, ali definitivno deluje. Banane su bogate kalijumom, koji je neophodan biljkama za cvetanje. Da bi pripremili prihranu za orhideje, dve kore od banane prelijte sa dve litre proključale vode. Neka ova smeša stoji dva dana. Nakon toga procedite i razblažite sa vodom: koliko mešavine toliko i vode. Ovim rastvorom zalivajte biljku svakih petnaest dana.

Ovom mešavinom možete brisati i listove orhideje, a kažu da je delotvorno i kada to radite sirovom korom od banane.

Zeleni i crni čaj

Ovo je provereno prirodno gnojivo za vaše orhideje. Kesicu zelenog ili crnog čaja prelijte sa dva decilitra vrele vode i ostavite par minuta. Svakog dana vašu orhideju počastite sa dve kašike ovog napitka sobne temperature, a vikendom se preporučuje pauza. Biljka će biti zdrava i bujna, a cvetovi krupni i mnogobrojni.

Pirinač

Zrno riže je bogato fosforom, kalijumom, azotom i natrijumom. Često se koristi za spravljanje prirodne prihrane za orhideje. Prvi način je da ga blago popržimo, a kad se ohladi sameljemo u prah. Kašićicu ovog praha rastvorimo u 4 dl ključale vode. Kad se otopina ohladi razblažimo je hladnom vodom i time zalivamo biljku.

Čak i voda koju smo dobili prilikom kuvanja pirinča za jelo može da se iskoristi kao prirodno đubrivo. Treba je ohladiti i razblažiti, pa time zalivati orhideju dva puta mesečno.

Beli luk

Najnoviji hit je rastvor belog luka. Znamo da je zdrav a navodno ubija štetne insekte, viruse i bakterije čak i kod biljaka. Dva srednja čena treba izgnječiti, pa prokuvati u 1l vode. Ostaviti na tamnom i hladnom mestu 4-5 dana, pa procediti i po potrebi razblažiti. Ovim rastvorom prihranjivati jednom u dve nedelje, a orhideja će se oporaviti, ojačati i cvetati.

Ako rastvor belog luka fermentiše nemojte ga koristiti. Cvetovi će izbledeti, a biljka može pretrpeti oštećenja.

"Šok" terapija

Kada biljkama promenite uslove, one u cilju opstanka i produženja vrste formiraju organe za razmnožavanje - cvetove. Ovu osobinu možemo iskoristiti kako bismo ubrzali cvetanje. Orhideju na kratko premestimo u prostoriju sa nižom temperaturom, od 12-15°C. Na ovaj način ju "šokiramo" i ona zbog nepovoljnijih uslova razvija tendenciju da cveta. Posle nekog vremena vratimo orhideju na njeno stalno mesto i vrlo brzo će poterati cvetne pupove.

Orhideje su osetljive, pa ih pažljivo đubrite. Koncentracija rastvora ne treba biti previše jaka i treba poštovati pravilo od petnaest dana. U fazi mirovanja biljke se prihranjuju jednom mesečno, a posle cvetanja rastvor treba razblažiti, do početka intenzivnog rasta. Ovako će vaša orhideja biti bujna i dovoljno snažna za novo cvetanje.

Grana orhideje
Izvor - pixabay